Interneti, ky makth i demokracisë. Macron pati të drejtë

Interneti, ky makth i demokracisë. Macron pati të drejtë

Propozimi i fundit i presidentit Macron për legjislacionin për të luftuar kundër “lajmit të rremë” është përballur me shumë skepticizëm në debatin publik. Kritikët argumentojnë se nuk dihet shumë për efektet e lajmit të rremë dhe se rreziqet për lirinë e shprehjes janë shumë të larta.

Është e vërtetë se hetimi shkencor rreth efekteve të përmbajtjes digjitale është vetëm fillimi. Megjithatë, pritja për shumë vjet para se të veprosh, është një luks që demokracia nuk mund të përballojë. Historia e zgjedhjeve në SHBA ka theksuar rreptësisht rreziqet në zgjedhje kur abuzohet fuqia e platformave digjitale. Për të nxjerrë në pah këto rreziqe, thjesht imagjino gjithçka që po ndodh në internet në botën jo-digjitale.

 

Imagjinoni pak një diskutim publik në të cilin një kryetar është duke bërtitur dhe fyer, ndërsa turma duartroket  me entuziazëm.  E më vonë mësojmë se i gjithë auditori ishte paguar për ta bërë këtë nga dikush, por nuk është e qartë se nga kush.  Ose të imagjinosh një protestë me 100,000 njerëz që marrin vëmendje nga mediat, e më vonë rezulton se ishin thjesht robotë të maskuar si njerëz.

Në të kaluarën, një qeveri nuk mund të arrinte një audiencë të synuar prej 10 milionë banorësh në një vend në anën tjetër të botës me një kosto prej vetëm 100,000 dollarësh, pa e vërejtur askush, siç bëri Rusia vitin e kaluar në SHBA. Nuk mund të profilizoheshin miliona votues shpejt dhe me çmim të ulët, sepse nuk kishte internet ku mund të linin gjurmët.

Studimet tregojnë se sapo të keni bërë gjithsej 300 pëlqime në Facebook, kompania do t’ju njohë më mirë se burri ose gruaja që ke në krah. Kjo është një ëndërr e fushatës zgjedhore, por bëhet makth i demokracisë kur përdoret nga ata që minojnë demokracinë.

Zgjedhjet e sotme mund të ndikohen përmes veprimeve digjitale. Votuesit e pavendosur mund të jenë në shënjestër të veçantë. Ndarjet sociale mund të përkeqësohen. Thashethemet mund të përhapen në çastin e fundit para fillimit të votimit. E gjithë kjo nga kudo, nga kushdo, me pak kosto dhe zero transparencë.

Macron ka të drejtë të ndërmarrë veprime. Demokracia gjithmonë ka qenë e shqetësuar me mënyrën se si organizohet diskutimi publik, për standardet editoriale, për mediat apo transmetimet publike, të cilat mbahen nën standarde të larta pluralizmi dhe ekuilibri

Në zgjedhjet presidenciale të vitit të kaluar, kandidatja e ekstremit të djathtë, Marine Le Pen dhe media e krahut të djathtë u përpoqën të krijonin një ‘medikament social’ në lidhje me një dokument falsifikues, i cili sugjeroi se Macron kishte një llogari bankare në det të hapur. Megjithatë, në zemër të sugjerimeve të tij nuk janë lajme të rreme, por propaganda e synuar që qeveritë armiqësore dhe forcat antidemokratike përhapen në internet. Në përgjigje, Macron propozon që të shfaqin reklama digjitale të cilët i financojnë ato dhe se duhet të ketë kufizime të shpenzimeve gjatë fushatave politike.

Këto janë propozime të ndjeshme që transferojnë rregulloret që tashmë ekzistojnë në botën jo-digjitale në fushën digjitale. Macron gjithashtu propozon që autoriteti i medias franceze të pezullojë marrëveshjet me stacionet televizive të huaja gjatë zgjedhjeve nëse ata angazhohen në propagandë anti-demokratike. Është e kuptueshme që shteti francez nuk duhet të ofrojë mallrat e veta publike, valët dhe lidhjet digjitale tek aktorët që minojnë demokracinë franceze.

Ai gjithashtu propozon që gjyqtarët të bllokojnë tregimet dhe faqet e internetit që propagandojnë lajme të rreme gjatë zgjedhjeve. Demokratët nuk duhet të presin dhe të shohin se si institucionet demokratike shpërbëhen para syve të tyre. Demokracia ka të drejtën e vetëmbrojtjes. Euobserver, Michael Meyer-Resende. Michael Meyer-Resende, drejtor ekzekutiv i Democracy Reporting International, OJQ me qendër në Berlin.

SKA KOMENTE

Lini një përgjigjje