Ja në cilën kohë shfaqen aknet më së shumti

Ja në cilën kohë shfaqen aknet më së shumti

Aknet shkaktohen nga një kombinim i katër faktorëve: prodhimi në sasi të larta të yndyrës, bakteret, inflamacioni dhe bllokimi i poreve me papastërti (qeliza të vdekura).

Dr. Shainhouse thotë se hormonet (specikisht testosteroni dhe progesteroni) mund të rrisin nivelin e yndyrës si dhe të shkaktojnë acarimin e lëkurës. Kjo është arsyeja pse ju shfaqen akne gjatë ciklit menstrual, ku trupi i prodhon këto hormone në sasi të larta.

Sipas ekspertëve, hormonet (në mënyrë specifike testosteroni dhe progesteroni) mund të rrisin prodhimin e yndyrës, si dhe reagimin inflamator. Prandaj përkeqësohen edhe më shumë aknet në javën kur ju kanë ardhur periodat – sepse në këtë periudhë trupi mund të prodhojë më shumë progesteron dhe testosteron.

Hormonet janë të pabalancuara gjatë adoleshencës dhe pubertetit, prandaj dhe adoleshentët kanë shumë akne.

SKA KOMENTE

Lini një përgjigjje