Neglizhencat politike dhe interesat biznesore pamundësuan kyçjen e Kosovës në TAP

Neglizhencat politike dhe interesat biznesore pamundësuan kyçjen e Kosovës në TAP

Njohësit e çështjeve ekonomike, Safet Gërxhaliu dhe Blerim Grainca, kanë thënë për gazetën “Epoka e re” se rëndësia ekonomike, integruese, sociale dhe strategjike e kyçjes së Kosovës në gazsjellësin Trans-Adriatik (TAP) nuk është marrë seriozisht nga institucionet e Kosovës.

Ata kanë theksuar se në këtë proces ka dominuar agjenda politike dhe ndikimet biznesore të importuesve të gazit në Kosovë.

Gazsjellësi Trans-Adriatik (TAP) është konsideruar investimi më i madh në historinë e shtetit shqiptar jo vetëm nga shuma monetare, por edhe nga rëndësia strategjike dhe integruese.

Mirëpo këtë fat nuk e pati edhe Kosova, ani pse ligjvënësit e legjislaturës së kaluar premtuan gjetje të mënyrës për t’u kyçur në këtë rrjet edhe Kosova.

Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) është një projekt për zhvillimin e një tubacioni që do të transportojë gaz natyror nga rajoni Kaspik në drejtim të Evropës.

Në korrik të vitit 2015, kur u hap zyrtarisht fillimi i punimeve për ndërtimin e projektit, kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, pati dhënë dritën jeshile se në këtë projekt mund të kyçet edhe Kosova.

Sipas tij, ndërtimi i një segmenti të TAP-it deri në Kosovë do të përbëjë “de facto” autostradën e dytë energjetike mes dy vendeve tona.

SKA KOMENTE

Lini një përgjigjje