Si t’i shpëtoni një sulmi në zemër kur jeni vetëm?

Si t’i shpëtoni një sulmi në zemër kur jeni vetëm?

Sulmi në zemër ndodh gjatë ndërprerjes së papritur të qarkullimit në gjak në arterien, e cila e ushqen një pjesë të muskulit në zemër.

Qelizat nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe fillojnë të vdesin. Kjo ndërprerje në qarkullimin e gjakut, që paraqitet gjatë sulmit në zemër mund ta dëmtojë muskulin e zemrës përgjithmonë.

Por si t’i shpëtoni një sulmi në zemër kur jeni vetëm?

Gjëja e parë që duhet të bëni, kur ndjeni shenjat e një ataku kardiak, është: të kolliteni në mënyrë të përsëritur dhe të fuqishme.

Merrni frymë thellë para çdo të kolliture, e cila të vijë e zgjatur dhe e fuqishme.Frymëmarrja dhe kolla duhet të përsëritet çdo dy sekonda, dhe duhet të ndërpritet vetëm kur të normalizohen rrahjet e zemrës. Duke marrë frymë thellë, transportohen oksigjen në mushkëri, me goditjet përmes kollës, shtyhet zemra që ta ndihmojë gjakun të qarkullojë. Bashkë me shtypjen fizike të zemrës, mund të ndihmojë në normalitetin e ritmit të zemrës.

Në këtë mënyrë, personi i prekur nga sulmi në zemër, mund të ketë kohë për të shkuar në spital për të marrë kujdesin e duhur. Një kardiolog ka thënë: “Nëse pesë persona e marrin këtë mesazh, t’ua dërgojnë edhe 10 personave të tjerë, nëse duam të shpëtojmë jetë.”

SKA KOMENTE

Lini një përgjigjje