Kina debuton në trenin më të shpejtë në botë

Një tren plumbë maglev që mund të arrijë shpejtësi prej 600 kilometra në orë bërë debutimin e tij të parë në Qingdao, Kinë.

Krijuar nga ndërmarrja shtetërore China Railway Rolling Stock Corporation, është konsideruar treni më i shpejtë në botë.

“Maglev” është një shkurtim i “tërheqjes magnetike”. Treni duket të jetë “lundrues” falë një force elektromagnetike që e dërgon atë të rrëshqasë mbi shina.
Liang Jianying, zëvendës menaxher i përgjithshëm dhe kryeinxhinier i CRRC Sifang, i tha medias shtetërore kineze se përveç shpejtësisë, treni lëshon nivele të ulëta të ndotjes së zhurmës dhe kërkon më pak mirëmbajtje sesa trenat e tjerë me shpejtësi të lartë.